Yazımızda .com, .net uzantıların düşme, geri alma ve silinme süreçlerinden bahsediyor olacağız. .de Gibi bazı uzantıların bahsedilen süreçleri farklılık göstermektedir.
Domain ( alan adı ) genel olarak 1 yıl ve katları ( maksimum 10 yıl ) sürelerde kayıt edebildiğimiz internet üzerinde ki sanal isimlerdir. Kayıt edilen alan adları üzerinde, kayıt edilen süre kadar hak sahipliği bulunmakta olup, silinme işleminin ardından hak sahipliği sona ermektedir.Kayıt edilen süre içinde alan adını kayıt edici firmanın izin verdiği kriterler dahilinde ücretli/ücretsiz olarak yönetebilmekteyiz. Burada ki ücretli ve ücretsiz servisler, kayıt edici firma kriterleri olup değişkenlik gösterebilmektedir.
Alan adlarının, kayıt ve bitiş tarihleri gizlenemez. Sağlıklı çalışan herhangi bir sorgu sitesinden alan adının ne zaman kayıt edildiğini ve süresinin ne zaman sona erdiğini öğrenebilmeniz mümkündür ancak bitiş tarihi sanılanın aksine, tekrar kayıt edilebilir duruma geçmesi değildir.
Alan adı bitiş tarihinden itibaren yaklaşık 38 gün boyunca “grace period“‘tadır. Bu süre içerisinde hakları kayıt edici kişiye ait olarak kalır ancak yayını genel olarak durdurulur. Şayet bu süre içerisinde uzatma işlemi yapılmaması durumunda,
Redemption period başlar ki bu süreç içerisinde domainin hakları artık eski sahibine ait değildir. Redemption period yaklaşık 37 gün süreyle devam eder. Bu süre içerisinde ek ücret ile “Geri Alma” işlemi uygulanabilir ancak, geri alma işlemi uzatma değil tamamen alan adını yeniden kayıt etme işlemidir.
Şayet geçen 75 gün içerisinde uzatma/geri alma işlemi uygulanmaz ise domain 5 günlük “pending deletion” konumuna geçer. 5 Gün içerisinde domain silinerek herkes tarafından kayıt edilebilir duruma geçer.
Süreçler dışarıdan “backorder” yapan firmalar ile takip edilebilir. Bu tarz firmalar genel olarak ödediğiniz tutar karşılığında alan adınızı takibe alır ve kayıt edilebilir duruma geçtiğinde kayıt etmeye çalışır.Domainler ilk gelen alır mantığı ile kayıt edildiğinden bu işlem %100 olumlu sonuç vermeyebilir.